De Distilleerderij van Biercée, een Belgisch succesverhaal!

Als geen ander kan de Distilleerderij van Biercée liefhebbers van eaux-de-vie, likeuren op basis van vers fruit en gin, bekoren. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting in 1946 een uitstekende reputatie opgebouwd. En niet zonder reden! Het merk van de ‘hofnar’ legt zichzelf al van het prille begin strenge kwaliteitsnormen op: een distillatie die gebeurt met het grootste respect voor traditie, het gebruik van spitstechnologie, topmateriaal met 100% koperen Holstein distilleerketels en thermisch gereguleerde fermentatie kuipen en strikte opvolging van alle stappen in het bereidingsproces en het gebruik van vers fruit als basisingrediënt. De passie van de Meester-Distilleerders is zichtbaar in elk product, te beginnen met de bekendste creatie ‘Eau de Villée’.

De distilleerderij en zijn geschiedenis

De Distilleerderij van Biercée werd oorspronkelijk opgericht als lokale coöperatieve die vruchten distilleerde: appels, kersen, …  Dankzij het gebruik van vruchten uit de regio werd een eerste stap gezet richting knowhow en kwaliteit. Begin jaren ’80 kende de Distilleerderij van Biercée een eerste mijlpaal in zijn geschiedenis met de creatie van de premium citroen likeur Eau de Villée. Na het succes van deze digestief ging de distilleerderij over tot enkele investeringen in topmateriaal om de kwaliteit van zijn producten nog te verbeteren. Sinds 2004 heeft de Distilleerderij van Biercée zijn intrek genomen in een prachtig gerestaureerde vierkantshoeve. De ‘Ferme de la Cour’, een plaats waar in de 16e eeuw ooit recht werd gesproken, vooraleer het werd omgetoverd tot een artisanale distilleerderij, inclusief een seminariecentrum, het restaurant ‘La Grange des Belges’, een boetiek, een museum en een unieke geurenkamer.

Kwaliteit zonder compromis

Meester-Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard werken enkel met topproducten. De smaak van het fruit staat centraal en moet goed tot zijn recht komen in alle dranken. De producten worden bereid op het ritme van de seizoenen, met uitsluitend verse, onbehandelde vruchten. In de winter en de lente wordt gewerkt met citrusvruchten (citroenen, sinaasappels, pompelmoezen, mandarijnen, etc). In de zomer met kersen en frambozen. En in de herfst met peren, pruimen, mirabellen en appels en recent de duindoornbes. Enkel de beste grondstoffen worden gebruikt, om een product van hoge kwaliteit af te leveren. De Meester-Distilleerders zijn héél nauwkeurig in het zoeken van hun grondstoffen: kwekers, streng lastenboek en terroir zijn absolute kwaliteitscriteria. Er wordt alleen gewerkt met rijp fruit, die ervoor zorgt dat er noch smaakstoffen, noch bewaarmiddelen worden toegevoegd.

Enkele belangrijke cijfers en gebeurtenissen

  • Jaarlijks worden meer dan 130.000 flessen geproduceerd, tegenover 15.000 flessen 20 jaar geleden.
  • Eau-de-vie van Poire Williams N°1: de drank ontving de eerste prijs na de tasting van 16 Europese Poire Williams.
  • Sinds 2011, werkt de distilleerderij samen met jong Belgisch talent, die de limited edition van Eau de Villée ontwerpt.
  • Het assortiment van de distilleerderij omvat 10 eaux-de-vie, 11 likeuren, 2 pekets, één bier en twee gins.
  • De drank Duindoornbes is gecreëerd in samenwerking met Jeroen Van Hecke (winnaar van de wedstrijd BIERCEE GiN) en de Meester Distilleerders Christophe Mulatin en Pierre Gerard.
  • In 2016 krijgt de distilleerderij de prijs voor “beste hedendaagse gin” in Londen.

 

De bekendste producten

Eau de Villée

Eau de Villée is een premium citroenlikeur. Een combinatie van een distillaat van perfect gerijpte gele citroenen uit Murcia en vier andere fruitbrandewijnen zorgt voor een uitgebalanceerde frisse smaak.  De aroma’s en smaken van Eau de Villée komen ten volle tot uiting bij -20°. De likeur kan worden geserveerd als digestief, maar schittert ook in cocktails en in gastronomische gerechten.

Biercée GiN ‘Thesis & Antithesis’

Biercée GiN is de perfecte synthese van de artisanale knowhow van de Distilleerderij van Biercée: Belgisch, complex maar toch zeer toegankelijk. Deze gin combineert vakkundig plantaardige smaken als mout en venkel met bloemige en kruidige tonen als lavendel en komijn. Dankzij zijn zachtheid, verkregen door het distilleren in de koperen vaten, is het voor ieder die ervan proeft een waar genot. Leuk weetje: deze gin werd verkozen als World’s Best Contemporary Style 2016 in Londen.

Biercée GiN ‘Less is More’

Met GiN 2.0 brengt de Distilleerderij van Biercée gin terug naar de essentie: een directe, rechttoe-rechtaan- GiN die zijn eigen traditie respecteert. Hij staat met zijn beperkte botanicalset en z’n alcoholgehalte van 44% voor een gebalanceerde pittigheid van Jeneverbes, verse Citrusvruchten en Pepertoetsen.

Noir D’Ivoire

Noir d’Ivoire vertaalt perfect de karakteristieken en de eigenschappen van de zo geroemde Belgische chocolade. Noir d’Ivoire is het resultaat van het distillaat van twee soorten cacaobonen, natuurlijke en gebrande, beiden afkomstig uit Ivoorkust en dit zonder toevoeging van room. Noir d’Ivoire pas perfect bij de koffie en bij chocoladedesserts.

La poire Williams N°1

In deze eau-de-vie vindt men de krachtige toets van de Williams Bon Chrétien peer uit het Zwitserse Wallis terug. Voor iedere fles worden tien kilogram verse Williams peren verwerkt. Bij het drinken van deze drank is het alsof je in een verse, sappige peer bijt. 

Biercée Bitter

Biercée Bitter is de allereerste 100% Belgische, fruitige bitter op basis van fruit en natuurlijke planten. De bitterheid ontstaat door bittere sinaasappel, gentiaan en engelwortel te combineren met geroosterde cacaobonen en speciaal voor de distilleerderij gebrande koffie. De fruitige smaak is afkomstig van distillaat van citrusvruchten en rood fruit. Het harmonieus samenspel van al deze ingrediënten leidt tot een stijlvolle, fruitige en evenwichtige bitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Distillerie de Biercée

Onder het motto "Kwaliteit zonder compromissen” deelt deze unieke Belgische distilleerderij al sinds 1946 haar know-how. De Distilleerderij van Biercée is zeer gewaardeerd bij de liefhebbers van eaux de vie, likeuren en specialiteiten zoals oa de Eau de Villée. Alom bekende kwaliteitsproducten die gesmaakt worden door échte fijnproevers. Maar de distilleerderij ontwikkelt ook succesvolle hedendaagse alcoholische dranken zoals premium Gins, een Bitter en nog heel wat toekomstige producten. Meester-distilleerder Pierre Gérard houdt de 70-jarige traditie dus in stand, maar met een moderne knipoog.

www.distilleriedebiercee.be